Göğüs kafesi açılmadan kalbin iyi huylu tümörü (mixoma) ameliyatı

Göğüs kafesi açılmadan kalbin iyi huylu tümörü (mixoma) ameliyatı

Göğüs kafesi açılmadan kalbin iyi huylu tümörü (mixoma) ameliyatı Mixomlar kalbin iyi huylu tümörleridir, ancak büyüme potansiyeli gösterdikleri, hareketli oldukları ve emboli (pıhtı atma) riski arz ettikleri için cerrahi olarak çıkarılmaları gereklidir. Sol atrial mixomalar artık “Minimal İnvasiv” yani küçük kesi veya kapalı ameliyat denilen yöntemler ile çıkarılabilmektedir. Bu yöntemde, herhangi bir kemik kesisi olmaksızın, kaburgalar arsaından…

Kalbi Durdurmadan Ameliyat Yöntemi

Kalbi Durdurmadan Ameliyat Yöntemi

Kalbi Durdurmadan Ameliyat Yöntemi       Normalde açık kalp ameliyatı denince, kalbi durdurularak yapılan ameliyatlar akla gelir. Bu işlem yukarıda resmi görülen Kalp – Akciğer Makinası sayesinde olur. Bu makina vücuttaki tüm kanı dışarıya bir pompa sistemine alır ve burada kana oksijen verir, sonra yine hastanın vücuduna geri pompalar. Bu esnada cerrah kalpteki ameliyatını yapar. 1950…

“Kapalı” Yöntem ile Aort Anevrizması Endovasküler Stent Tedavisi “EVAR” ve “TEVAR”

“Kapalı” Yöntem ile Aort Anevrizması Endovasküler Stent Tedavisi “EVAR” ve “TEVAR”

“Kapalı” Yöntem ile Aort Anevrizması Endovasküler Stent Tedavisi “EVAR” ve “TEVAR” Kalp ve Damar Cerrahisinde son yıllardaki en önemli buluşlardan biri olan Endovasküler Aort Cerrahisi anevrizma hastaları için inanılmaz bir konfor getirmiş, ameliyat risklerini ciddi oranda düşürmüş ve hastanede kalma süresini oldukça kısaltmıştır. Kalp ve Damar Cerrahisinde 2000 li yıllardan önce Aort Cerrahisi en büyük ve en…

Endovasküler Aortik Greft İmplantasyonu

Endovasküler Aortik Greft İmplantasyonu

,Endovasküler Aortik Greft İmplantasyonu Yüksek tansiyon ve serebrovasküler yetmezlik öyküsü olan 87 yaşında kadın hasta hastanemize geliyor. 10 gündür devam eden şiddetli karın ağrısı yakınması ile dış merkeze müracaat etmiş. Göğüs ve karın için çekilen ilaçlı tomografi tetkikinde abdominal aort damarının, böbrek damarları çıktıktan hemen sonraki bölümünde anevrizma teşhisi konmuştur. Hastada Acil Ameliyatendikasyonu vadır. Bu türden ameliyatlar…

TOBB ETÜ Kalp ve Damar Cerrahisi, Korona-Virüs Hasta Bilgilendirme Duyurusu

TOBB ETÜ Kalp ve Damar Cerrahisi, Korona-Virüs Hasta Bilgilendirme Duyurusu Çok Değerli Hastalarımız : TOBB ETÜ KVC Bölümü olarak, bizlerde ameliyat olmak isteyen ve ameliyat olup da şu an evlerinde olan hastalarımıza bilgilendirme yapma gereğini duyduk. Tüm Dünya’yı sarsan ve ciddi komplikasyonlara sebebiyet veren Korona-Virüs ülkemiz topraklarına da girmiş bulunmaktadır. Özellikle yaşlı kesimi ve Kalp Hastalarında etkilerinin…

Bental – Aort Kökü Ameliyatı Küçük Kesi “Koltuk Altından Kalp Ameliyatı”

Bental – Aort Kökü Ameliyatı Küçük Kesi “Koltuk Altından Kalp Ameliyatı” Asendan Aort Anevrizması çoğu zaman Aort Kökü genişlemesi ile birlikte olabilmektedir. Bu durum genellikle aort kapak yetmezliği ile beraber ortaya çıkmakta yada aort kapaktaki ciddi darlık geç dönemde aort kökünü genişletmiş olabilmektedir. Sebebi ne olursa olsun, genişleyen aort kökünün kapakla birlikte değişmesine Bentall Ameliyatı denilmektedir. 1968…

Korona mı ? Kalbimiz mi?

Korona mı ? Kalbimiz mi? Bugün Dünya Kalp Günü ; Koronavirüs dolayısı ile acaba gerçekten kalbimize gerekli özeni gösteriyormuyuz ? Acaba Korona dan çekindiğimiz için kontrol ettirmiyormuyuz ? Hangisi daha önemli ? Korona Virüs hayatımıza girdi ve hala korku saçıyor. Sokağa çıkma yasakları, 2. dalga, 3. dalga vs derken kendi sağlığımızı bir kenara koymaya başladık. Acaba ne…

Stent mi yoksa Baypass mı ? Kalp Krizinden nasıl korunalım ?

Stent mi yoksa Baypass mı? Kalp Krizinden nasıl korunalım? Kalp damarının içine, damarın tıkanıklığı açılarak yerleştirilen metal „borucuk“,ların ilaçlı ve ilaçsız olanları bulunmaktadır. Kasıktan veya koldan girilerek kalbin içindeki damara yerleştirilir. Baypas ameliyatı ise, vücudun çeşitli yerlerinden alınan damarlar ile tıkanıklıklara köprü oluşturularak yapılan bir tedavidir. İşte bu her iki tedavi arasındaki sonuçlar Dünya’nın en önde gelen…

Kalp Krizi nedir? Nasıl Meydana Gelir?

Kalp Krizi nedir? Nasıl Meydana Gelir? Kalp, istirahatte dakikada 60-80 kez tüm vücuda kan pompalayan güçlü bir pompadır. Tüm vücudun kan ihtiyacını karşılarken kendisinin de beslenmesi ve kan alması gerekir. Kalbin kendini besleyen bu damarlara koroner arterler adı verilir. Koroner arterlerin dolaşımında bir bozulma olduğunda koroner yetersizlik meydana gelir. Koroner yetersizlik tabloları koroner damarlardaki darlıkların tipine derecesine…

Uzaktan Hasta Takip Sistemleri, Hastanemizin TÜBİTAK Destekli Projesi

Uzaktan Hasta Takip Sistemleri, Hastanemizin TÜBİTAK Destekli Projesi TOBB ETÜ Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Aybek’in önderliğinde başlatılan ve TOBB ETÜ Üniversitesin’de Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı Uzaktan Hasta Takip Sistemi ile Kalp Ameliyatı veya Kalp Krizi sonrası hastaların Vital Parametreleri (Tansiyon, EKG, Saturasyon, Hemoglobulin, Kan Gazları vb.) evden takip edilebiliyor, Hastalar Doktoru…

Yeryüzünün İlk Kadın Doktoru

Yeryüzünün İlk Kadın Doktoru Halkın ve ögrencilerin karşı olmasına karşın Amerika Birleşik Devletleri’nde 23 Ocak 1849 tarihinde Geneva College (New York) tıp fakültesinden mezun olan ve ilk kadın Doktor olarak tarihe geçen Elizabeth Blackwell 3 Şubat 1821’de İngiltere’nin Bristol şehrinde doğmuştur. 195 yıl önce 3 Şubat 1821 de İngiltere’de (Bristol) Elizabeth Blackwell (1821-1910) dünyaya gelmiştir. 11 yaşında…

“Anahtar Deliği” Büyüklüğünde Kesiden Kalp Ameliyatının Koruyucu Tedavideki Önemi

“Anahtar Deliği” Büyüklüğünde Kesiden Kalp Ameliyatının Koruyucu Tedavideki Önemi Kalbin ön duvarını besleyen sol ön inen dal olan LAD dediğimiz koroner arterdeki tıkanıklıkları açmak için, kalbi durdurmadan ve küçük kesiden ameliyat yapmak mümkündür. Kalbi durdurmadan ve küçük kesi ile yapmanın amacı hastaları bazı komplikasyonlardan korumaktır. Bu yazı bilimsel bir makalenin türkçe özetidir, hastaları koruyucu tedaviler konusunda bilinçlendirme…

Göğüs kafesi açılmadan kalbin iyi huylu tümörü (mixoma) ameliyatı

Göğüs kafesi açılmadan kalbin iyi huylu tümörü (mixoma) ameliyatı Mixomlar kalbin iyi huylu tümörleridir, ancak büyüme potansiyeli gösterdikleri, hareketli oldukları ve emboli (pıhtı atma) riski arz ettikleri için cerrahi olarak çıkarılmaları gereklidir. Ein Myxom ist ein gutartiger Tumor des Bindegewebes, der häufig im Herzen vorkommt. Er kann unter Umständen zu Schlaganfällen, Gefässverschlüssen oder Embolien führen. Im Fall…

Yoksa Ateroskleroza Bir Virüs mü Sebep Oluyor?

Yoksa Ateroskleroza Bir Virüs mü Sebep Oluyor? Aterosklerozun sebepleri hala önemli bir araştırma konusudur. Sitomegalovirüs (CMV) belkide damar içi tıkanıklıkların bir sebebi olabilirmi ? Araştırıcılar bu konu hakkında ipuçları elde etmişler. Ateroskleroz tüm dünyada en sık görülen kalp hastalığıdır. Aterosklerozu önlemek için risk faktörlerini bilmek ve ortadan kaldırmak önemlidir. Hipertansiyon, diyabet, sigara içmek, yüksek LDL kolesterol, yüksek plazma homosistein düzeyi ve inflamasyon (CRP…

Covid Sonrası “Normalleşme” ve Kalp Ameliyatlarımız

Covid Sonrası “Normalleşme” ve Kalp Ameliyatlarımız Her alanda hayatımızın akışını değiştiren Covid Pandemisi, sayılara baktığımızda etkisini kaybediyor. Bize çok şeyler öğretti ve gidiyor. Başta yaşlı insanlarımız olmak üzere, birçok kimseyi bizden kopardı. Dedelerini ve büyükannelerini, veda bile edemeden, kaybeden çocuklar için ünlü İspanyol Ressam Juan Lucena’nın çizdiği bu resim şu anki insanlığın yaşadığı trajediyi ne kadar güzel…

DOĞUŞTAN KALP DELİKLERİN KÜÇÜK KESİ (KAPALI YÖNTEM, KOLTUK ALTINDAN KALP AMELİYATI ) İLE KAPATILMASI

DOĞUŞTAN KALP DELİKLERİN KÜÇÜK KESİ (KAPALI YÖNTEM, KOLTUK ALTINDAN KALP AMELİYATI ) İLE KAPATILMASI “Kapalı yöntem” yani küçük kesi veya halk arasındaki tabiri ile “Koltuk Altından Kalp Ameliyatı” ile Atriyal Septal Defekt veya Ventriküler Septal Defekt kapatılması artık rutin olarak yapılmaya başlanmıştır. Hem kozmetik olarak avantajı vardır, hem de hastaya ameliyat sonrası ciddi konfor sağlar. Tüm hastalar…

Ünlü Amerikalı Sigara Tüccarının Türkiye Hikayesi

  Ünlü Amerikalı Sigara Tüccarının Türkiye Hikayesi Manisalı Morrison ve Şinasi Hastanesi ; Halen Manisa da hizmet veren Şinasi Morris Hastanesi’nin hikayesi nedir ? Bu çocuk hastanesinin kuruluş öyküsünün ne kadar ilginç olduğunu biliyor muydunuz? Bakın ünlü sigara tüccarı nerelerden geçmiş. Yıl 1855, Manisa’da Safarat Yahudilerinden fakir bir ailenin bir erkek çocuğu olur. İsmini Morris koyarlar, doğum…

KALP AMELİYATI OLDUM, İYİLEŞTİM, AMA BEL FITIĞIM VAR, YENİDEN AMELİYAT OLMAM GEREKİYOR MU? AMELİYATSIZ ÇÖZÜMÜ VARMI?

KALP AMELİYATI OLDUM, İYİLEŞTİM, AMA BEL FITIĞIM VAR, YENİDEN AMELİYAT OLMAM GEREKİYOR MU? AMELİYATSIZ ÇÖZÜMÜ VARMI? Kalp damar hastalıklarının tedavisi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke ekonomileri için büyük bir yük oluşturmaktadır. Ameliyat öncesi gerekli tahlillerin yapılması (kan, idrar testleri ve elektrokardiyogram, röntgen filmi gibi), anesteziyoloji görüşü alınması preoperatif hazırlığın önemli aşamalarıdır. Çoğu hastada da bel…

Yaşam Enerjisi ve Biyolojik Yaş Ölçümü

Yaşam Enerjisi ve Biyolojik Yaş Ölçümü Hasta olmayınca “sağlıklıyız” diyoruz. Ama gerçekte de öylemi ? Ne kadar sağlıklıyız onu ölçebiliyormuyuz ? İçimizde, organlarımızda, düşüncelerimizde neler var, çevremiz ve yaşanan olaylar bizleri nasıl etkiliyor ? Bunun ölçümünü nasıl yaparız ? Aslında kalbimiz bütün bunlardan ilk haberi olan organ olarak bize bazı şeyleri söylüyor. İşte 10 gr ağırlığında küçük…

Küçük Kesi ile (Kapalı Yöntem) Aort Kapak ve Asendan Aort Değişimi

Küçük Kesi ile (Kapalı Yöntem) Aort Kapak ve Asendan Aort Değişimi Bir zamanların “büyük” ameliyatları, herkesin dokunmak istemediği, sadece belirli merkezlerde yapılan aort kapak ile birlikte aort anevrizması değişimi, artık oldukça küçük kesiler ile (3cm) gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle genç hastalarda küçük kesi (kapalı) ile yapılan ameliyatlar, sonrasında ciddi bir hasta memnuniyeti ve pozitif enerjiye sebebiyet vermektedir. Minimal invazif…

Mini Bentall Ameliyatı (3,2 cm)

Mini Bentall Ameliyatı (3,2 cm) Aort Kapak değişimi, Asendan (Çıkan) Aort değişimi ve Koroner Re-Implantasyon (Her iki kalbi besleyen damarın yeni değiştirilen grefte takılması işlemi) = Bentall Ameliyatı. Hugh Henry Benthall (1920-2012) tarafından ilk kez 1966 yılında gerçekleştirilen bu kompleks ameliyat günümüz minimal invasiv kalp cerrahisinde sternum (İman tahtası) bütünlüğünü koruyarak yapılabilmektedir. İngiltere’nin ilk Kalp Cerrahı Profesörü…

Extrem Sol Atrial Kalsifikasyon (Kalp Kulakçığı Taşlaşması)

Extrem Sol Atrial Kalsifikasyon (Kalp Kulakçığı Taşlaşması) 57 yaşındaki bir bayan hastada mitral kapak ameliyatı planlanmıştır. Ameliyat öncesi muayenesinde, Akciğer filminde göze çarpan ve mitral kapağa yakın pozisyone kalsifikasyonlar (taşlaşma) mevcuttur. Mitral kapağı değişen hastada extrem sol atrial kalsifikasyon (kulakçık taşlaşması) bulgusu gözlenmiştir. Sol atrial (kulakçık) küçültme ve tromboemboli riskini azaltabilmek amacı ile, kalsifikasyon (taşlaşma) tümü ile…

Kalp Hastalığına Yakalanma Riskini Önceden Bilmek Mümkündür

Kalp Hastalığına Yakalanma Riskini Önceden Bilmek Mümkündür Skorlamalarda genel olarak bakılan risk faktörleri; yaş, cinsiyet, kan basıncı, kolesterol seviyeleri, diyabet, sigara içimidir. Gelişmiş ülkelerde başta gelen ölüm ve iş gücü kaybı sebebi olan kalp hastalıklarında önceden hastalığa yakalanma riskinin hesaplanıp, daha klinik belirtiler ortaya çıkmadan önlem almak mümkündür. Son yıllarda, koruyucu hekimlik; yani daha hastalık oluşmadan önlem alıp,…

Kıbrıslı Kadınlara Anlamlı Hediye !

Kıbrıslı Kadınlara Anlamlı Hediye ! Meme Kanserini önceden teşhis etme ve bu konuda Kıbrıslı Kadınları duyarlı kılma maksadı ile hazırlanan, kendi kendine meme muayenesi mobil uygulaması ve uzaktan hasta takip sistemi aktifleştirildi. Kıbrısta basın toplantısı ve ödül töreni düzenlendi. Kıbrıs Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan Bey tarafından startı verilen ve TOBB ETÜ Üniversitesi Tıp Fakültesi…

Kalp Hastalıklarında Beslenme

Kalp Hastalıklarında Beslenme Diyetiniz günlük enerji ve protein ihtiyacınıza uygun özgü planlanmıştır. Yiyecekleri düzenli öğünlerde ve belirtilen miktarlarda tüketmeye dikkat ettiğiniz taktirde diyetinizin yararını ve size kazandırdıklarını kısa sürede göreceksiniz. ÖNERİLER Et tüketiminizi sınırlayınız. Balık, tavuk gibi beyaz et ve yağsız dana etini tercih ediniz. Etin yağlı kısmını, tavuğun derisini, doymuş yağ oranı yüksek gıdalarını tüketmeyiniz (salam,…

Kalp Durdu, Hasta Tekrardan Yaşatıldı ; Bu esnada Hastanın Gördükleri Boş Bir Rüyamıdır ?

Kalp Durdu, Hasta Tekrardan Yaşatıldı ; Bu esnada Hastanın Gördükleri Boş Bir Rüyamıdır ? Tekrar tekrar, kalp krizi geçirip (veya kalbi durup), reanimasyon ile hayatta kalanların, canlandırma önlemlerinden haberdar olduklarına dair yayınlar var. Bu tür ölüme yakın deneyimler hakkındaki gerçek nedir? EEG (Elektro-Ensefalografi ; Yani beyin dalgalarının ölçümü) bulgularının kardiyopulmoner resüsitasyondan sağ kurtulanların ifadeleriyle ilişkilendirildiği bir ABD…

Kardiyak Ototransplantasyon (Kalbin çıkarılıp, yeniden takılması işlemi)

Kardiyak Ototransplantasyon (Kalbin çıkarılıp, yeniden takılması işlemi) 55 yaşında 25×20 cm büyüklüğünde dev sol atrium (sol kulakçık) ve ciddi mitral kapak hastalığı tanıları saptanmıştır. Yatış esnasında semptom (hastalık belirtileri) olarak akciğer ödemi, ciddi nefes darlığı, kalp debisinin düşmesi, ritm bozukluğu ve aşırı yorgunluk, kilo kaybı ile ön planda idi. Hastada dev sol atriumun (kulakçık) küçültülebilmesi için kalbin…

Kesisiz Endoskopik Kalp Ameliyatı neden koruyucudur ?

Kesisiz Endoskopik Kalp Ameliyatı Neden Koruyucudur ? Endoskopik Robotsuz Kalp Ameliyatı nelerden korur ? Endoskopik Kalp ameliyatları hastaların herhangi bir kemik dokusunu kesmeden yapılır. Bu nedenle ameliyat sonrası, kemiklerin birbirini tutmaması durumu olmaz. Ayrıca burada kemik enfeksiyonu da gelişmez. Bu nedenle kalp ameliyatlarında “koruyucu yöntemler” arasında sıralanır. Bunun yanında yara enfeksiyonu da neredeyse hiç görülmemektedir. Yaralar sadece…

N-bütil siyanoakrilat (NBSA) – Yapıştırıcı kullanılarak yapılan varis ameliyatı nedir?

N-bütil siyanoakrilat (NBSA) – Yapıştırıcı kullanılarak yapılan varis ameliyatı nedir? ​Bu yöntem hastalara genel anestezi almadan lokal anestezi uygulanarak uygulanan oldukça güvenli ve yeni bir varis ameliyatı imkanı sunmaktadır. Hastalar işlemden 15 dakika sonra yürüyerek evine taburcu olmakta, hatta ertesi gün gündelik iş ve ev hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir.       Bu yöntem hastalara genel…

Atipik TEVAR Olgusu

Atipik TEVAR Olgusu Olgu SunumuYüksek tansiyon ve serebrovasküler yetmezlik öyküsü olan 87 yaşında kadın hasta 10 gündür devam eden şiddetli göğüs ağrısı yakınması ile dış merkeze müracaat etmiş.   Göğüs ve karın için çekilen ilaçlı tomografi tetkikinde aort damarının kıvrım yerinden başlayıp aşağı doğru devam eden dev damar genişlemesi tespit edilmiş. Hastaya Acil Ameliyat önerilmiş. Bu türden…

Koruyucu amaçlı Ameliyat Robotu ile Kalp Ameliyatı

Koruyucu amaçlı Ameliyat Robotu ile Kalp Ameliyatı Da Vinci Robot sistemi ile yapılan total endoskopik ameliyatlarda göğüs kafesi hiç açılmaz, kemik kesisi yoktur. Bu ameliyatın en önemli faydası kozmetik olarak hastaya sağladığı avantajdır. Diyabetli hastalarda kalp ameliyatı sonrası kemik oynamaması için, yara yeri hemen hemen olmadığından, enfeksiyon kapmaması için, koruyucu amaçlı bir girişim sayılmaktadır. Bunun yanında kesi…

Corona (Covid-19) Virüsüne Karşı En Büyük Silahımız : Vitamin D

Corona (Covid-19) Virüsüne Karşı En Büyük Silahımız : Vitamin D Yüzyılımızın pandemisi olarak ilan edilen korona virüs veya COVID-19 salgını Yüzyılımızın pandemisi olarak ilan edilen korona virüs veya COVID-19 salgını hala hayatımızı etkilemeye devam etmekte. Bu katil virüse karşı nasıl savaşabiliriz ve kendimizi nasıl savunabiliriz? Vitamin D’nin eksikliğinde korona virüsten dolayı ölüm oranının 18 kat daha fazla…